dog-banner

Turkinhoito

Turkin hoito on osa koiran rutiinihoitotoimenpiteitä. Koiralla voi rodusta riippuen olla joko lyhyt, pitkä, sileäkarvainen, karkeakarvainen tai kiharakarvainen turkki. Koiran kasvattajalta kannattaa kysyä, kuinka kyseisen rotuisen koiran turkkia hoidetaan. Jos koiran turkki on työläs hoitaa, voi sen myös pitää lyhyenä ajamalla.

Turkinhoitoon totutetaan jo pienestä pitäen. Pesemistä, kampaamista ja harjaamista sekä mahdollisesti myös föönaamista harjoitellaan usein. Koira tulee pestä aina, kun se on likainen. Roskat nypitään käsin, hiekan ja soran voi huuhtaista pois. Jos koira on todella likainen, voi koiran pestä käyttäen koiralle tarkoitettuja shampoita ja hoitoaineita. Oman koiran kasvattajalta tai lähimmältä trimmaajalta voi kysyä tarkempia ohjeita oikeanlaiseen pesemiseen.

Lyhytkarvaisen koiran turkki on usein helppohoitoinen. Turkkiin jää harvoin kiinni roskia ja isommat liat voi pyyhkäistä kostealla pyyhkeellä. Turkki myös kuivuu nopeasti.

Karkeakarvaisen koiran turkki huolletaan nyppimällä. Karkeakarvaisella koiralla karvat eivät irtoa normaalisti itsekseen vaan vanha turkki nypitään joko sormin tai erilaisin apuvälinein irti 1-3 kertaa vuodessa. Jos karva on oikeanikäistä, nk. ”kypsää”, ei nyppiminen satu koiraa. Karkeakarvaisen koiran turkin ajelu pehmentää karvanlaatua, jolloin nyppimisestä tulee hankalaa. Kysy kasvattajalta tai trimmaajalta, miten oman pentusi turkkia tulisi hoitaa.

Paksuturkkisen koiran (esim. pystykorvat) turkkia hoidetaan säännöllisesti harjaamalla ja kampaamalla. Näin irtokarvat eivät jää kiinni turkkiin, turkki pysyy takuttomana ja koiran iho hengittää. Pystykorvatyyppisillä koirilla on useimmiten kaksi kertaa vuodessa nk. karvanlähtöaika, jolloin turkkia olisi hyvä harjata parin päivän välein, jotta kaikki irtokarva saadaan pois.

Pitkäkarvaisten koirien turkki harjataan ja takut selvitetään turkin kunnosta ja laadusta riippuen 1-2 viikon välein. Jos koira kulkee esimerkiksi metsässä ja turkkiin kertyy risuja ja lehtiä, voi turkin harjata päivittäin. Lisäksi monen pitkäkarvaisen rotuisen koiran turkki pestään usein, jotta se säilyisi takuttomana.

Trimmauksella tarkoitetaan rodusta riippuen joko koiran turkin ajelua tai nyppimistä. Koiran turkki voidaan joko ajella kokonaan tai tietyn muotoiseksi. Jos et itse osaa huolehtia koiran turkista, voit ottaa yhteyttä lähimpään trimmaamoon, jossa voit käyttää koirasi säännöllisesti turkin hoidossa.

Kunnollinen turkinhoito on osa koiran säännöllistä terveydenhoitoa. Kun turkki voi hyvin, voi iho hyvin.

Thermometer

Oletko epävarma kuinka hoidat koirasi turkkia? Kysy lisää eläinlääkäriasemasi henkilökunnalta.