dog-banner

Hampaat ja suun hoito

Katso koirasi suuhun

Moni ei tule ajatelleeksi, että koiralle voi tulla ongelmia hampaiden ja suun kanssa. Koiralle voi tulla hammaskiveä ja ientulehduksia, hampaat voivat katketa ja suu voi haista pahalle. Koiralla voi olla myös purentavikoja pennusta asti.

Useimmiten ongelmat huomataan, kun koiran suu alkaa haista pahalle. Useimmiten ongelmat ovat vanhoilla koirilla, mutta myös nuoremmilla koirilla voi olla ongelmia hampaiden kanssa.

Koira tulisi totuttaa jo nuorena, että sen hampaita voidaan tutkia ja suuhun katsoa. Säännöllinen tutkiminen myös helpottaa ongelmien aikaisessa havaitsemisessa.

Hampaiden harjaus

Koska vain hampaiden säännöllisellä harjauksella voidaan ennaltaehkäistä hammaskiven muodostumista, koiranpennulle pitäisi jo heti ensimmäisinä päivinä opettaa hampaiden harjaus. Pienellä totuttelulla hampaiden harjaus kotona onnistuu helposti.

Hammaskivi

Hammaskiven syntymistä voidaan ehkäistä hampaiden harjauksella. Lisäksi esimerkiksi puruluiden pureskelu voi ehkäistä hammaskiven muodostumista. Hammaskiven muodostuminen on myös yksilöllistä, joillekin yksilöille hammaskiveä tulee paljon, joillekin vähemmän.

Jos hammaskiveä on kertynyt paljon tai koiran suu haisee pahalle, on syytä käyttää koira eläinlääkärissä. Tarvittaessa koiralle tehdään rauhoituksessa hammaskiven poisto.

Apukeinoja

Hammaskiven ennaltaehkäisyyn on myös kehitetty erilaisia ruokia ja valmisteita. Erikoisruuat sisältävät entsyymejä, jotka auttavat ehkäisemään hammaskiven muodostusta. Koirille on kehitetty omia hammastahnoja, joiden avulla harjaaminen on helpompaa. Näitä tuotteita löytyy sekä eläinklinikoilta että eläintarvikeliikkeistä.

dog-bone

Paras teho hammashoitoon

Yhdistämällä eri
toimenpiteitä saat koirallesi hyväkuntoiset hampaat. Jos koirallesi tulee kuitenkin hammaskiveä, vie koira eläinlääkärille hammaskiven poistoon