Rokottaminen suojaa

Rokottamalla pyritään ennaltaehkäisemään tai lieventämään tartuntatauteja. Lisäksi rokottamalla voidaan ehkäistä tautien leviämistä. Koirilla esiintyviä ja rokotuksilla torjuttavia virustauteja ovat mm. raivotauti, penikkatauti, parvovirusripuli ja tarttuva maksatulehdus. Lisäksi koiran elinympäristöstä, ja harrastuksista riippuen koira voidaan rokottaa kennelyskää sekä borrelioosia vastaan. Ulkomaille lähtiessä tulee ottaa huomioon matkustusmaiden (myös kauttakulkumaiden) tautitilanne ja tarvittaessa suojata koira myös niissä esiintyviä tauteja kuten leptospiroosia vastaan.

Yllämainittujen rokotteiden vaikuttavat aineet ovat taudinaiheuttajia tai niiden osia, on joko inaktivoituja eli tapettuja tai eläviä, joita on heikennetty niin, että ne eivät aiheuta koiralle tautia.

Penikkatauti

Parvo

Tarttuva maksatulehdus

Rabies

Kennelyskä

Koiran rokottamisesta

Ruokavirasto / Koirien rokotteet

Suomen Kennelliitto / Rokotuksiin ja tartuntatauteihin liittyvät määräykset

Koiran rokotusohjelma

Koiranpentu voidaan rokottaa penikkatautia, parvoa ja tarttuvaa maksatulehdusta sekä kennelyskää vastaan jo 8 viikon ikäisenä. Kunnollisen suojan saamiseksi tehosterokotus annetaan näitä tauteja vastaan 4 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Rabiesrokotus annetaan pennulle 16 viikon ikäisenä.

Rokotesuoja varmistetaan antamalla koiralle tehosterokotuksia rokotekohtaisten ohjeiden mukaisesti. Ennaltaehkäisevän rokottamisen ja sisäloishäätöjen lisäksi on huolehdittava muista koiran hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä (esim. tasapainoinen ravitsemus), jotta koiran elimistön puolustusjärjestelmä toimisi parhaalla mahdollisella tavalla.

Ennen rokotusta

Koiran tulee olla terve rokotushetkellä eikä sillä saa olla sisäloisia. Koira on hyvä lääkitä sisäloisten varalta hyvissä ajoin (viimeistään 10 päivää) ennen rokottamista. Tällöin puolustusjärjestelmällä on parhaat edellytykset toimia ja rokotteelle muodostuu mahdollisimman hyvä vaste.

Ota huomioon rokotuksen jälkeen

Rokottamisen jälkeen saattaa joskus esiintyä ohimenevää kuumeilua, pahoinvointia ja kutinaa sekä pään, silmäluomien tai kuonon turvotusta. Näitä reaktioita esintyy harvoin. Joskus ne voivat vaatia eläinlääkärin hoitoa. Ne menevät yleensä ohi itsestään muutamassa tunnissa tai parissa päivässä. Tämän vuoksi on hyvä odottaa eläinlääkäriasemalla noin 15 minuuttia rokotuksen jälkeen.

Red-Square

Koiran kanssa matkustamiseen liittyy useita määräyksiä. Selvitä ne hyvissä ajoin ennen matkaa.