Rokotuksilla vastustettavat taudit

Penikkatauti

Oireet:

Penikkataudin itämisaika on 3-5 päivää. Taudin oireita ovat mm. korkea kuume, oksentelu ja ripuli sekä sierainvuoto ja silmätulehdukset. Koiralle voi kehittyä myös toissijaisia bakteeritulehduksia, jotka voivat olla koiralle vaarallisia. Koiralle voi kehittyä myös hermosto-oireita.

Yleistä:

Penikkatauti on maailmalla yleinen virustauti. Se on helposti tarttuva ja tarttuu pisaratartuntana koirasta toiseen. Virus ei voi tarttua ihmiseen.

Parvo

Oireet:

Taudin itämisaika on 3-8 päivää. Parvovirus aiheuttaa suolistotulehduksen, jonka oireina ovat voimakas oksentelu ja ripuli. Oksentelun ja ripulin seurauksena koira voi kuivua, mikä voi johtaa jopa koiran menehtymiseen. Tartunnasta johtuva kuolleisuus voi olla jopa 35 %.

Yleistä:

Parvovirus säilyy tartuntakykyisenä kuukausia ja kestää hyvin erilaisissa ympäristöolosuhteissa. Virus kestää jopa käsittelyn useimmilla desinfektioaineilla. Virus tarttuu mm. ulosteiden välityksellä. Tartunnan saaneet koirat voivat erittää virusta myös ennen oireiden ilmaantumista. Koiran parvovirus ei tartu ihmiseen.

Tarttuva maksatulehdus

Oireet:

Taudin inkubaatioaika on 4-9 päivää. Sairastunut koira voi olla melkein oireeton, vakavimmallaan tauti aiheuttaa maksan toimintahäiriön ja jopa koiran menehtymisen. Oireina on kuumetta, keltaisuutta, erilaisia keskushermosto-oireita sekä oksentelua ja ripulia. Lisäksi koiralla voi olla turvotusta eri puolilla kehoa. Jälkioireena voi koiralle kehittyä nk. sininen silmä -oire, jossa silmien sarveiskalvot samentuvat. Useimmiten samentuma paranee itsekseen.

Yleistä:

Taudin aiheuttava virus säilyy tartuntakykyisenä koiran ulkopuolella jopa kuukausia. Virus leviää tartunnan saaneen koiran ulosteiden, virtsan tai syljen välityksellä. Virusta voidaan havaita tartunnasta parantuneen koiran virtsassa jopa kuukausia.

Rabies eli raivotauti

Oireet:

Sairauden itämisaika koiralla on noin 21-80 päivää. Oireina voi olla käyttäytymismuutoksia tai halvausoireita. Tauti etenee nopeasti ja johtaa aina kuolemaan.

Yleistä:

Raivotauti voi tarttua kaikkiin nisäkkäisiin, myös ihmisiin. Tauti voi tarttua koiraan esim. raivotautisen ketun tai supikoiran puremasta. Suomessa tautia ei esiinny, mutta lähialueilla, kuten Venäjällä ja Virossa tautia esiintyy sekä kulkukoirissa että -kissoissa ja petoeläimissä. Venäjän ja Suomen rajalle vuosittain levitettävien villieläinrokotteiden avulla pyritään pitämään rajalla elävä villieläinkanta vapaana taudista.

Kennelyskä

Oireet:

Taudin itämisaika on 3-10 päivää. Lievässä tautimuodossa koiralla on ylempien hengitysteiden oireita kuten yskää ja kirkasta sierainvuotoa. Joskus tauti voi edetä alempiin hengitysteihin ja keuhkoihin, tällöin oireina on kuumetta ja märkäistä sierainvuotoa. Pennuille tauti voi olla kohtalokas, aikuisille koirille voi taudin seurauksena kehittyä krooninen keuhkoputkentulehdus.

Yleistä:

Kennelyskän taustalla on useimmiten parainfluenssavirustartunta. Lisäksi tautiin liittyy usein Bordetella bronchiseptica -bakteeri tai muita hengitystieviruksia tai -bakteereja.

Kennelyskää esiintyy Suomessa paikallisina ja myös laajempina taudinpurkauksina.

Dog-Black