dog-banner

Puutiaisvälitteiset taudit

Suomessa esiintyviä punkkien levittämiä infektioita ovat mm. borrelioosi (Lymen tauti), puutiaisaivokuume (kumlingen tauti, TBE, tick-borne encephalitis), sekä anaplasmoosi. Näistä anaplasmoosi on koiralla yleisin, borrelioosi puolestaan parhaiten tunnettu.

▶ Alla on lyhyesti tietoa sairauksista. Lisätietoja puutiaisten välittämistä sairauksista löytyy mm. Koirat punkkeja vastaan-sivustolta

Borrelioosi eli lymen tauti

Taudin aiheuttaja on Borrelia burgdorferi -bakteeri. Bakteeri tarttuu punkista koiraan punkinpureman välityksellä noin 2 vuorokaudessa punkin tarttumisesta. Tauti voi itää koiralla useita kuukausia. Borrelioosin oireet vaihtelevat, koiralla voi esiintyä ontumista, niveltulehduksia, kuumetta tai laihtumista sekä sydän-, munuais- ja keskushermosto-oireita. Tartuntaa voidaan hoitaa antibiooteilla. Hoidosta huolimatta osalla koirista tauti voi kroonistua. Munuaistautimuoto sekä sydänlihastulehduksen aiheuttava muoto voivat johtaa koiran kuolemaan.

Anaplasmoosi

Anaplasmoosin aiheuttaa Anaplasma phagocytophilum -bakteeri. Yleisimpiä oireita on mm. kuume, väsymys ja syömättömyys. Muita oireita voi olla esimerkiksi runsas juominen ja virtsaaminen sekä hengitystieoireet, verenvuodot ja hermosto-oireet. Tautia hoidetaan antibiooteilla. Anaplasmoosi ei yleensä kroonistu.

Puutiaisaivokuume (TBE eli Tick borne encephalitis)

Taudin aiheuttava flavivirus aiheuttaa tulehduksen keskushermostossa. Virus voi tarttua punkin syljen välityksellä jopa tunnissa punkin puremasta. Taudin oireina on kuumetta ja keskushermosto-oireita kuten vapinaa ja tasapainohäiriöitä. Osa tartunnoista voi olla oireettomia, vakavassa äkillisessä muodossa koira voi menehtyä viikossa oireiden alkamisesta. Tautiin ei ole hoitoa. Koira sairastuu puutiaisaivokuumeeseen erittäin harvoin.

bug-img