dog-banner

Ulko- ja sisäloiset

Koirilla esiintyy erilaisia ulko- ja sisäloisia. Suomessa merkittävimmät koiran suolistoloiset ovat suolinkaiset ja hakamadot. Lisäksi esiintyy jonkin verran Giardia-alkueläintä ja heisimatoja. Ulkoloisista tunnetuin on varmasti puutiainen. Muita koiralla esiintyviä ulkoloisia ovat mm. täit, syyhypunkki eli kapi, hilsepunkki, nenäpunkki sekä karvatuppi- eli sikaripunkki. bettet.

Sisäloisten häätö eli madotus

Matolääkettä valitessa tulee ottaa huomioon koiran ikä, asuinalue ja elämäntilanne. Pikkupennun loishäätöön suositellaan eri valmisteita kuin aikuisen koiran loishäätöön. Lisäksi matkustettaessa tulee ottaa huomioon kyseisten maiden loistilanne sekä mahdolliset matkustussäännöt, jotta oikea valmiste voidaan valita.

Jos et ole varma, tarvitseeko koirasi matolääkityksen tai mikä valmiste koirasi elämäntilanteeseen sopii, voit kysyä neuvoa eläinlääkäriltä tai apteekista.

Ulkoloisten häätö

Ulkoloisten häätö riippuu häädettävästä loisesta. Yleensä ennen ulkoloishäätöä kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. Monet ulkoloiset aiheuttavat kutinaa. Jos et näe koirasi iholla kutinan aiheuttajaa, kuten täitä tai kirppua, vie koira eläinlääkäriin kutinan syyn selvittämiseksi. Useimmiten ulkoloishäätöön käytetään iholle laitettavia liuoksia, punkkipantoja tai suun kautta annettavia valmisteita. Valmisteita on saatavilla mm. apteekeista ja eläinlääkäriasemilta. Osa valmisteista on reseptilääkkeitä eli niitä varten tulee koirallasi varata eläinlääkärikäynti.

Koiran ulkoloiset

Puutiainen (Ixodes ricinus)

Puutiainen eli punkki (Ixodes ricinus) on hämähäkkieläimiin kuuluva niveljalkainen. Puutiaisia esiintyy lähes koko Suomessa. Puutiaiset viihtyvät aluskasvillisuuden seassa, heinikoissa ja pensaissa.

Puutiainen ottaa ravintonsa imemällä verta selkärankaisista eläimistä. Puutiaisella on neljä kehitysvaihetta: muna, toukka, nymfi ja aikuinen. Näistä kolme viimeksi mainittua ovat verenimijöitä. Tartuttuaan isäntänsä karva- tai höyhenpeitteeseen, ihmisillä vaatteisiin, etsii puutiainen sopivan kohdan ja kiinnittyy isäntäänsä. Puutiaisen sylki sisältää puuduttavia aineita, ja uhri ei yleensä huomaa puremaa. Saatuaan tarpeeksi verta puutiainen irrottaa otteensa isännästä ja pudottautuu aluskasvillisuuden joukkoon. Tämän jälkeen puutiainen luo nahkansa ja kasvu etenee seuraavaan kehitysvaiheeseen.

Koiralle kannattaa tehdä huolellinen punkkitarkastus päivittäin ja irrottaa kiinnittyneet punkit välittömästi.

Puutiaiset voivat levittää pureman välityksellä virus- ja bakteeritauteja, joten kiinni tarttuneet punkit tulisi irrottaa mahdollisimman nopeasti. Puutiaisten häätöön on olemassa myös useita erilaisia valmisteita, osa näistä on saatavilla eläinkaupoista ja apteekista, osa vain eläinlääkärin kautta.

Keskustele eläinlääkärisi kanssa koirallesi sopivasta puutiaishäätövalmisteesta.

square-bug