dog-banner

Korvat

Korvatulehdukset ovat yksi yleisimpiä koiran sairauksista. Korvatulehduksella tarkoitetaan yleensä koiralla ulkokorvantulehdusta (otitis externa). Koiralla voi olla myös väli- ja sisäkorvan tulehduksia (otitis media, otitis interna).

Korvatulehduksen oireita ovat mm. pään ravistelu, korvien raapiminen, paha haju korvissa sekä korvien punoitus ja likaisuus.

Korvassa esiintyy normaalisti hiivoja ja bakteereita. Korvan immuunipuolustuksen heikentyessä nämä bakteerit ja hiivat lisääntyvät voimakkaasti ja tämä havaitaan korvatulehduksena. Hiivojen ja bakteerien kasvun taustalla on aina jokin altistava tekijä. Tällaisia tekijöitä voivat olla mm. korvakäytävän kosteus uimisen jälkeen, allergiat/ atopiat, jotkin yleissairaudet tai vaikkapa antibioottikuuri. Myös vierasesineet ja korvapunkit ärsyttävät korvaa ja aiheuttavat tulehdusoireita. Joillain roduilla korvatulehduksia esiintyy normaalia enemmän.

Koiran korvat tulee tarkistaa säännöllisesti, jotta mahdollinen korvatulehdus havaitaan ajoissa. Korvatulehdus on lievänä helppohoitoinen, mutta kroonistuessaan hoidosta tulee hankala ja korvista kipeät. Korvat tulisi myös huoltaa säännöllisesti. Jos korvakäytävissä on runsaasti karvaa, voi ne nyppiä pois. Jos koira tykkää uimisesta, on korvat hyvä kuivata uinnin jälkeen esim. pumpulilla. Jos korviin kertyy runsaasti vaikkua, voi korvat puhdistaa säännöllisesti.

Jos epäilet korvatulehdusta

  • tarkista molemmat korvat huolellisesti.
  • puhdista korvat varovasti korvapuhdisteella.
  • käytä koira eläinlääkärillä. Tarvittaessa koiralle määrätään korvatippoja tulehduksen hoitoon.

dog-ears