dog-banner

Matkustaminen

Koiran kanssa ulkomailla

Koiran kanssa matkustelu ei suju ilman valmisteluja. Koiran omistajan tulee selvittää matkakohdetta ja kauttakulkumaita koskevat sekä kotiin paluuta koskevat määräykset. Matkustussäännöillä pyritään estämään tarttuvien tautien tuleminen Suomeen. Koira voi matkan aikana sairastua moniin Suomessa esiintymättömiin, mutta ulkomailla esiintyviin tauteihin. Näitäkin tauteja vastaan voi suojautua.

Selvitä ajoissa eläinlääkärisi kanssa kaikki tarvittavat toimenpiteet. Rokotusten, etenkin rabiesrokotuksen, tulee olla ajan tasalla. Ekinokokkoosilääkitys on tarpeen koiran suojaamiseksi myyräekinokokkia (Echinococcus multilocularis) vastaan. Myyräekinokokkitartunta on koiralle yleensä harmiton, mutta lääkityksellä pyritään estämään tämän ihmiselle vaarallisen taudin tulo Suomeen. Ekinokokkoosilääkitys on myös pakollinen tiettyihin maihin matkustettaessa ja Suomeen palatessa. Lisäksi kannattaa selvittää matkakohteen sairaustilanne ja hankkia tarvittavat rokotukset sekä loishäädöt.

Ajantasaiset matkustussäännöt löytyy Ruokaviraston sivuilta (https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/matkustus/). Suosituksia muista rokotuksista ja esim. madotuksista kannattaa kysyä esim. kohdemaan lähetystöiltä tai matkatoimistoilta.

Lemmikkieläinpassi

Koirallasi tulee olla matkustamista varten lemmikkieläinpassi. Saat sellaisen eläinlääkäriltäsi. Passiin merkitään koirasi tunnistetiedot ml. mikrosiru sekä rokotustiedot ja loishäädöt. Passiin saa tehdä merkintöjä vain eläinlääkäri.

Tunnistusmerkintä

Matkustavalla koiralla tulee olla tunnistusmerkintä. Tunnistusmerkintä voi olla joko mikrosiru tai tatuointi. Tunnistusmerkinnästä tulee olla merkintä lemmikkieläinpassissa. Matkustamiseen vaadittavaa rabiesrokotusta ei voida antaa, jos koiralla ei ole tunnistusmerkintää.

dogs-travels