dog-banner

Leptospiroosi

Leptospiroosi on useilla eri eläinlajeilla esiintyvä tauti ja sitä aiheuttaviin Leptospira-lajeihin kuuluu suuri joukko erilaisia lajispesifisiä serovareja. Koiralla tautia aiheuttavat leptospirat ovat yleisimmin L. canicola tai L. icterohaemorrhagiae -serovareja. Koiralla bakteeri aiheuttaa munuais- ja maksatulehduksia. Oireina voi olla apaattisuutta, kuumeilua ja oksentelua sekä koira voi juoda ja virtsata normaalia enemmän. Tauti voi olla hoitamattomana hengenvaarallinen.

Leptospira-suvun bakteereita esiintyy kaikkialla maailmassa etenkin lämpimillä ja kosteilla alueilla. Suomessa ei leptospiraa esiinny, mutta esimerkiksi muulla Euroopassa, kuten Baltian maissa ja Tanskassa, bakteeria esiintyy.

Ennaltaehkäisy

Koirille on olemassa rokote leptospiroositartuntaa vastaan. Rokote tulisi ottaa, jos koira matkustaa maihin, missä tauti on yleinen. Rokote voidaan myös vaatia joidenkin maiden tuontivaatimuksissa.

Ekinokkoosi

Echinococcus-sukuun kuuluvia ekinokokkilajeja on viisi. Suomessa tavataan hirviekinokokkia (Echinococcus gralusosus). Echinococcus multilocularista eli myyräekinokokkia ei vielä Suomessa esiinny ja sen tuloa Suomeen yritetään ehkäistä erilaisilla tuontivaatimuksilla, kuten matkustavien koirien heisimatolääkitysvaatimuksilla.

Tartuntariski

Myyräekinokokkia esiintyy yleisesti muualla Euroopassa ja Venäjällä. Koira voi saada tartunnan syömällä loisen väli-isännän esimerkiksi pelto- tai metsämyyrän. Koiralla voi olla täysin oireeton ekinokokkitartunta. Ihmiselle myyräekinokokki voi aiheuttaa vakavan sairauden.

Ennaltaehkäisy

Matkustavat koirat tulee olla heisimatolääkitty joko pratsikvantelia tai epsiprantelia sisältävällä lääkkeellä. Lääkityksellä pyritään estämään E. multilocularis -loisen leviäminen Suomeen. Lääkitys olisi hyvä uusia vähintään 28 pv välein, jotta loisen elämänkierto saadaan katkaistua.

Leishmanioosi

Leishmanioosin aiheuttaa Etelä-Euroopassa yleisesti esiintyvä yksisoluinen loinen, joka leviää hietasääsken pureman mukana. Oireileva leishmanioosi koiralla on useimmiten vakava tauti, joka voi johtaa koiran kuolemaan. Oireina voi olla mm. voimakkaat nenäverenvuodot, nivel- ja lihaskivut, laihtuminen, imusolmukkeiden suureneminen ja ihohaavaumat. Tauti voi olla piilevänä vuosia. Tautiin on pitkä lääkehoito, mutta useimmiten tautiin sairastunut koira joudutaan lopulta lopettamaan.