Myrkytykset, hyönteisten pistot ja kyynpurema

Pennut ovat uteliaita ja haluavat tutustua maailmaan täysillä. Tämän takia on vaara, että pennut voivat vahingossa syödä jotain sopimatonta. Seurauksena voi olla oksennus-ripuli-tauti, vierasesine suussa tai myrkytys. Lisäksi koiraa voi purra kyy tai sitä voi pistää ampiaiset tai hyttyset.

Myrkytystä epäiltäessä

Vie koirasi heti eläinlääkäriin, jos olet epäilet, että se on syönyt jotain myrkyllistä. Ota mukaan mahdollinen tuotepaketti tai näyte syödystä aineesta/kasvista yms.

Eläinlääkäri hoitaa myrkytystä ja sen oireita riippuen epäillystä myrkytyksen lähteestä.

Koiralle myrkyllisiä aineita voivat olla myös monet ihmiselle turvalliset aineet. Nimeä klikkaamalla saat lisätietoa ko. aineista.

Hyönteisten ja ampiaisten pistot

Yleensä hyönteisten tai ampiaisten pistot ovat vaarattomia, mutta jos koiralla on turvotusta suun, kuonon tai kaulan ympärillä tai ärtynyt iho esim. vatsan seudulla, tulee koira viedä eläinlääkäriin. Useimmat hyönteistenpistot ovat vaarattomia. Koiraa olisi kuitenkin hyvä seurata lähimpien tuntien ajan. Ampiaisten pistot aiheuttavat joillekin yksilöille voimakkaita oireita, jotkin yksilöt eivät oireile ollenkaan.

Kyynpurema

Kyynpurema voi olla koiralle vaarallinen. Tavallisesti kyy puree koiraa raajaan tai pään ja kaulan alueelle. Puremapaikkaan kehittyy voimakas turvotus. Koira voi myös muuttua vaisuksi ja se voi oksennella. Koiran ikä ja yleisvointi, pureman sijainti ja kyyn erittämä myrkyn määrä vaikuttavat oireiden voimakkuuteen.

Toimi näin kyynpuremassa
– pidä koira mahdollisuuksien mukaan levossa, kanna koira puremapaikalta autolle, jos vain mahdollista
– pyri välttämään puremakohdan liikuttamista, jotta myrkky ei leviäisi
– älä anna kyytabletteja ensiavuksi, ellei koiralla ole hengitysvaikeuksia; jos epäilet näin olevan, kysy eläinlääkäriltä neuvoa
– vie koira mahdollisimman pian lähimmälle eläinlääkäriasemalle

Eläinlääkärillä kyynpuremaa hoidetaan antamalla kyynmyrkyn vasta-ainetta, suonensisäisellä nesteytyksellä sekä kivunlievityksellä. Eläinlääkäri suunnittelee hoidon koiran voinnin mukaan.

Rotanmyrkky

Rotanmyrkky on koiralle suurina annoksina vaarallista, vaarallisen annoksen suuruus riippuu koiran koosta. Rotanmyrkyt ovat antikoagulantteja eli estävät veren hyytymistä, jolloin rotanmyrkkyä syönyt eläin voi kuolla sisäisiin verenvuotoihin. Rotanmyrkytystä epäiltäessä on tärkeä tietää, kuinka paljon koira on myrkkyä syönyt.

Jos epäilet koirasi syöneen rotanmyrkkyä, ota yhteyttä lähimpään eläinlääkäriin tarkempia ohjeita varten. Jos koira on juuri nauttinut rotanmyrkyn, aloitetaan hoito oksettamisella. Muuten koiraa hoidetaan tämän voinnin mukaisesti mm. lääkehiilellä ja K-vitamiinilla.

RUPIKONNAN MYRKKY

Sammakot ja rupikonnat voivat olla koirasta kiinnostavia, tutkittavia kohteita. Rupikonnan (elävän tai kuolleen) suuhun ottaminen ei kuitenkaan kannata, sillä rupikonna erittää häirittynä rauhasistaan myrkkyä. Myrkky on limakalvoja ärsyttävä, sen tarkoituksena on saada saalistaja tiputtamaan konna suustaan ja näin pelastaa konna syödyksi joutumiselta.

Koiralla rupikonnan myrkky aiheuttaa voimakasta kuolaamista ja kuolan vaahtoutumista. Joskus pupillit voivat muuttua pieniksi. Myrkky ei pidetä vaarallisena, mutta tilannetta on hyvä seurata.

Jos koirasi saa rupikonnamyrkytyksen
tarkista suu ja varmista, että siellä ei ole enää esim. kuolleen konnan osia
suuta voi huuhdella vedellä, mutta yritä varoa, että huuhteluvesi ei mene kurkkuun (pidä koiran päätä alaspäin)
jos koiran vointi on huono tai ei helpota, vie koira eläinlääkäriin.

frog-img

EESIMERKKEJÄ KOIRALLE
MYRKYLLISISTÄ AINEISTA

ihmisen särkylääkkeet
suklaa
sinilevä
jotkin koristekasvit (esim. amaryllis, hyasintti ja liljat)
etanamyrkky
rotanmyrkky
torjunta-aineet
glykoli
valkaisuaineet
sipuli