Ripuli

Det är vanligt att hundar drabbas av mag- och tarmsjukdomar. Ofta börjar det med att hunden kräks och senare får den diarré. I enklare fall blir avföringen lös. I de allvarliga fallen syns en vattentunn sprutande diarré som kan vara blodig. Hunden kan snabbt förlora mycket vätska, vilket kan leda till allvarlig uttorkning.

Kräkningar och diarré kan orsakas av att hunden ätit något den inte tål, eller av virus och bakterier. Parvovirus är ett exempel på ett virus som kan ge allvarliga sjukdomssymtom, framför allt hos unga valpar. Det finns vaccin som ger bra skydd mot denna sjukdom.

Vid enklare fall där hunden är pigg och diarrén är lindrig behöver hunden inte alltid undersökas av veterinär. Ta då bort maten i minst 24 timmar men ge fri tillgång till vatten. När magen stabiliserat sig ges dietfoder i ca en vecka. Kokt, mager fisk och ris är exempel på dietfoder. Successivt kan du sedan gå över till normalfoder.

Uppsök veterinär om din hund har vattentunn, sprutande eller blodig diarré, om den verkar slö eller visar tecken på andra symtom på sjukdom.

Dog-note